SOKONGAN DAN SEMANGAT AKU

Thursday, 16 June 2011

Lagu-lagu melayu masih best!

Dengan umur yang dah makin meningkat ni, aku tentu sekali tak dapat meletakkan diri aku selari dengan anak-anak muda yang meminati lagu-lagu masa kini yang terdiri dari pelbagai gender muzik. Kalau stesen radio popular yang ada kat Negara kita ni tentu nya aku memilih untuk mendengar Sinar FM. Pun begitu kat Hot FM, Suria FM mahupun Era FM ada juga memutarkan lagu-lagu melayu yang best!... Pada aku lagu masa kini "bingit" bunyi nya..Dengan penggunaan instrument yang pelbagai menjadikan banyak lagu-lagu melayu masa kini menjadi "keras" dan tindak mampu menawan hati dan menyedapkan halwa telinga. Anak-anak muda sekarang suka lagu-lagu yang hard rock, K-pop dan segala bagai.... Kalau yang meminati irama balada terus dianggap sebagai "jiwang" dan lebih lasar lagu tak up to date!... Dewasa ini, jarang sekali kita mendengar lagu-lagu ciptaan komposer kita yang indah dan sedap didengar seperti diawal tahun 90an dulu...Tiada lagi lagu masa kini yang mampu menandingi gemersik irama "Isabella, Srikandi Cinta Ku, Rindu Bayangan, Dua Insan dan lagu-lagu yang seangkatan dengannya. Pertengahan 90an  hingga alaf 2000, lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Dato Ct pun best-best...samada balada mahupun irama Malaysia... Kalau nak senaraikan lagu-lagu yang best dan "evergreen" pada masa itu memang berlambak-lambak (banyak)...!
Orang Malaysia terutamanya anak-anak muda zaman ni cakap je tak suka lagu yang slow dan tangkap leleh (balada), tapi banyak sekali lagu-lagu dari seberang yang mampu menjadi siulan ramai di negara kita. Tengok la bagaimana lagu-lagu artis Indonesia seperti Peterpan, Radja, Krisdayanti, Rossa dan lain-lain mampu menawan stesen radio kita dan juga pasaran album mereka sangat laris di sini....Jangan kata penjualan album, siap datang buat konsert lagi!.....
Tak apa, secara positif nya, fenomena itu memberikan pilihan kepada para pendengar.... Selain dari kebanjiran artis-artis dari seberang, kemunculan penyanyi solo dan berkumpulan inde juga mewujudkan suatu fenomena dalam industri hiburan aliran perdana negara....lagu-lagu mereka sangat popular di corong-corong radio, namun pada aku nilai "evergreen"nya tidak seberapa dan bersifat sementara saja...
Pada penulisan kali ni, aku hanya nak share lagu baru ni...memang best.... Sekurang-kurang kita tahu bahawa komposer kita belum ketandusan idea...dinyanyikan pula oleh tiga penyanyi kita yang telah diakui sangat berbakat (vokal) dengan pesona yang memukau! Ada beberapa lagi lagu melayu masa kini yang best...dan salah satunya lagu ni......
Dengarkan...dan hargai lah.....

video

No comments:

Post a Comment